Kunstiteosed

“Muru tsentrifuug” on pöörlev lapike lamedat maad, mille kaudu saab jälgida tsentrifugaaljõu mõju murule. Aja jooksul kasvab rohi järk-järgult väljapoole, moodustades selgelt eristuva mustri, mis kujutab visuaalselt gravitatsioonijõudude muutusi. “Muru tsentrifuug” kätkeb endas kineetilist maakunsti, astrobotaanilist masinavärki ja rohelist karusselli.

1982. aastal tegid Leedu teadlane Danguolė Švėgždienė ja tema kollleegid revolutsiooni astrobotaanikas kasvatades esmakordselt maailmas edukalt taime seemnest seemneni mikrogravitatsioonis. See mõtlema ärgitav projekt kutsub arutlema nii kosmoseaianduse keerukuse kui ka pidevalt meie endi jalge all muutuva pinnase üle.

Pead segi ajades seab tsentrifuug kahtluse alla ka meie ettekujutuse stabiilsest horisondist. Harjumuspärased nägemis- ja kogemisviisid on järsku kasutud ja tasakaalutunne häiritud. Horisondijoon keerleb, valgub laiali, hävitades modernistliku ettekujutuse subjektist ja objektist, ajast ja ruumist.

Erilised tänud:
Paulius Vitkauskas, Rokas Tarabilda, Magenta Festival, Lithuanian Space Agency, Lithuanian Council of Culture, Lithuanian National Museum of Art

Teose loomist toetasid:
Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024, Eesti Kultuurkapital, Euroopa kultuuripealinn Kaunas 2022, Loov Euroopa

Julijonas Urbonas on kunstnik, disainer, uurija, insener, Leedu Kosmoseagentuuri asutaja ja kaasprofessor Vilniuse Kunstiakadeemias. Endine Vilniuse Kunstiakadeemia prorektor. Endine Klaipeda lõbustuspargi direktor. 
Ta on juba pea kümnendi töötanud kriitilise disaini, lõbustusparkide ehitamise, performatiivse arhitektuuri, koreograafia, kineetilise kunsti ja sci-fi vahel, et arendada erinevaid kriitilisi tööriistu gravitatsiooni taltsutamiseks: tapvatest Ameerika mägedest kuni tehisliku asteroidini, mis on tehtud täielikult inimkehadest. Nendes projektides võttis ta kasutusele termini gravitatsiooniesteetika, kunstilise lähenemise, mis kasutab gravitatsiooniga manipuleerimist, et luua kogemusi, mis suruvad keha ja kujutlusvõime äärmustesse.

Julijonas Urbonas koduleht
Julijonas Urbonas Instagram

  .Resize "200x"
Kaunas_cover.jpg
Foto Karlas Ramusis, Dovaldė Butėnaitė