Kunstiteosed

Teos pealkirjaga “Ühe puu ID - Kuidas olla teise puu jaoks puu” koondab konkreetse puu identiteedi keerukaks parfüümiks, mida külastajad saavad kogeda, et mõista puude biokeemilisel tasandil toimuvad suhtlust. Parfüümi kaudu saab inimene osa tema kõrval seisva puu silmaga nähtamatutest omadustest ja astub temaga potentsiaalsesse vestlusesse.

Kunstniku eesmärk on luua teineteisemõistmist ja uurida, kuidas saaksime liikidevaheliseks suhtluseks oma meeli rakendada. Nagu inimestel on ka puudel ja taimedel oma individuaalne lõhn. „Ühe puu ID“ parfüümid pakuvad viisi teabe vahetamiseks taimeriigiga, millest inimkond sõltub.

Taimed eritavad suhtlemiseks lenduvaid orgaanilisi ühendeid (VOC), mis tekitavad lõhnapilvi ja mida meie tunneme näiteks metsa lõhnana. Iga puu tekitab omaenda individuaalse pilve. Nii juured kui juurte peal olevad bakterid, puu tüvi ja lehed eritavad erinevaid VOC molekule. Lõhnade loomiseks tegi kunstnik koostööd teadlaste ja parfümeeriga. Puu lõhna tabamiseks kasutati kogutud masinandmete ja ninaga tuntavate aistingute võrdlemist. Sündisid parfüümid  “Juure pilv”, “Tüve pilv” ja “Puukrooni pilv”, mille sünteesimisel jõuti parfüümini “Ühe puu ID”.

“Ühe puu ID – Betula pubescens” loodi koostöös molekularbioloogi Manuel Selgiga ja parfümeeri Marc vom Endega.

Teose loomist toetasid:
Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024, Eesti Kultuurkapital

Agnes Meyer-Brandis on skulptuuri ja uusmeedia taustaga Berliinis elav kunstnik. Esmalt õppis ta mineraloogiat, selle järgnesid kunstiõpingud Maastrichtis, Düsseldorfis ja Cologne’is. Oma loomingus balansseerib ta teaduse, ulme ja muinaslugude piiril. Ta on asutanud Research Raft’i – fiktsionaalse kunsti ja subjektiivsete teaduste instituudi, mis sihikindlalt “küsib küsimusi, kuid ei anna vastuseid” sellistes valdkondades nagu kliimauuringud, keskkonnauuringud, meteoroloogia, aga ka sünteetiline ja kunstiline bioloogia. Meyer-Brandise teoseid on eksponeeritud üle maailma ja ta on muuhulgas pälvinud kaks Ars Electronica preemiat ja Euroopa Kairos Prize auhinna.

Agnes Meyer-Brandis koduleht
“Ühe puu ID” koduleht

  .Resize "200x"
one tree_GabrielaUrm_cover.jpg
Foto Agnes Meyer-Brandis